Nieuw: edammer productielijn in gesloten uitvoering en CIP-reinigbaar.

Laatste hand wordt gelegd aan een productielijn voor edammers en lunchkaas

Edammer kaas  is een bolvormige Nederlandse harde kaassoort, die van oorsprong verhandeld werd vanuit de stad Edam. De bekende kleur van de kaas is rood. Dit komt doordat hij voor de export een kaaskorst krijgt van rode paraffine. Maar de kaas wordt ook in met een gele kleur verkocht. 

De kaas is over de hele wereld bekend. Dat begon al in de Gouden Eeuw, toen hij werd verhandeld voor andere goederen (ruilhandel). Oudere benamingen voor kaas zijn ’cleyne kasekens’ en ’klootkaasjes’, dat laatste vanwege de bolvorm.

De kaas werd in de loop der eeuwen op meerdere plekken geproduceerd maar de laatste jaren is het aantal kaasmakerijen, welke deze kaas maakt, sterk teruggelopen.

De markt van edammerkazen is voornamelijk nog een niche-markt.

De huidige nog in werking zijnde productielijnen voor deze kaas dateren allen van meer dan 30 jaar terug en zijn niet meer state of the art.

Vandaar dat vorig jaar een Oostenrijkse producent van edammers bij ons kwam met de vraag wat er mogelijk was om een nieuwe productielijn naar een hoger level te brengen, o.a. qua techniek en hygiene.

KLOKSLAG medewerkers houden van een uitdaging en gingen gretig aan de slag. Drie formaten kaas worden geproduceerd, namelijk de Edam 1,9 kilo, de Edam 0,9 kilo en een lunchkaas 250 gram.

Gekozen is voor kaasvaten met microperforatie in cassettevorm in plaats van de welbekende doek en netvormen.

Ten behoeve van het draineren en vormen werd een geheel nieuwe  machine ontwikkeld, echter gebaseerd op de technologie van de oude STORK machine welke momenteel nog altijd de edammerkaas maakt.

De productielijn welke door de KLOKSLAG wordt geleverd is geheel nieuw opgezet: draineer- en vormapparatuur voor 3 formaten kaas, persen en dieppekelsysteem.

De productielijn zal eind 2021 in bedrijf gaan en is daarmee de 4de productielijn welke door de KLOKSLAG aan deze kaasproducent is geleverd.

 

20210716_162203 20210716_162203
20210716_162418 20210716_162418
geheimratskaese geheimratskaese
edam edam