De KLOKSLAG richt de nieuwe kaasfabriek van Belgomilk in.

ingevoerd op 9-11-2010

Na een lange periode van plannen, meer dan 6 jaar, maken waren Belgomilk en de KLOKSLAG het erover eens hoe de nieuwe kaasfabriek in Moorslede eruit zou moeten zien.
De reden voor deze nieuwe fabriek was de concentratie van de productie van half harde en harde kazen in Moorslede.

Belgomilk is namelijk bekend vanwege de vele specialiteiten en formaten van kaas, welke bij de consument bekend zijn onder de naam BRUGGE.
Sinds 2007 is Belgomilk opgesplitst in twee divisies: business-to-business en business-to-consumer. Daarmee wil het een beter zicht krijgen op de consumentenmarkt. Het gevolg zijn een aantal accentverschuivingen. Zo gaat de kaasmaker de naam ’Brugge’ vanaf nu verder benutten in zijn strategie.
Er wordt gestreefd naar een authentieke Brugse look, via onder meer kant en afbeeldingen van de Reien en het Belfort. Het gebruikte lettertype is Caxton, naar de maker van het eerste boek dat ooit in Brugge in 1473 gedrukt werd. De eerste kaas die verwijst naar de Breydelstad werd in 1992 gelanceerd.
Oud-Brugge is intussen een referentie geworden op de kaasmarkt. Daarna volgden nog meerdere kazen. Die worden nu eenvormig Brugge Jong, Brugge Belegen, Brugge Goud, Brugge Broodje en Brugge Blomme gedoopt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende types via kleurcodering. De nieuwe slogan heet ’Brugge kazen, ieder zijn smaak’.
Uit de cijfers van de jongste twee jaar blijkt dat de Belgen hun eigen kazen smaken. 20,76 procent van de in 2007 verkochte kazen in België waren Belgische kazen. Vorig jaar steeg dat marktaandeel tot 21,35 procent. Belgomilk wil nu ook in de omringende landen scoren.

Eis aan de KLOKSLAG was dan ook dat alle kazen, 7 formaten met ieder meerdere recepturen, gemaakt zouden moeten worden met de nieuwe automatische lijn.
In deze automatische lijn zullen vele technische hoogstandjes verricht worden. Met name in het dieppekelsysteem dat geschikt is voor het automatisch verwerken (laden en lossen van kooien) van kaasjes met een diameter van 160 milimeter en 0,9 kilo tot Fontalkazen met een diameter van 430 milimeter en 13 kilo. Ook worden er rechthoekige kazen verwerkt met uiteenlopende afmetingen en gewichten.   
Het ligt in de bedoeling dat begin november 2011 de eerste kazen van de band lopen.
Voor de KLOKSLAG is deze opdracht een van de grootsten uit haar 20 jarige bestaan!

Belgomilk is een werkmaatschappij van de zuivelcoöperatie Milcobel. Die ontstond in 2006 na de fusie van Belgomilk en een andere zuivelcoöperatie, de Belgische Zuivelunie. Milcobel haalt jaarlijkse 950 miljoen liter melk op bij zijn leden. Daarmee is het marktleider in Belgie. Belgomilk is binnen de coöperatie de belangrijkste melkverwerker.