Nieuwbouw pekellokaal van CZ Rouveen

Automatisch dieppekelsysteem maakt het mogelijk te werken met meerdere soorten pekel.

Eind november 2020 werd begonnen met het storten van de betonvloer waarop intussen de 12 roestvrijstalen pekelbakken geplaatst zijn. Momenteel worden de zijwanden en de dakconstructie van het gebouw gemonteerd. De hijsunits waarmee de pekelkooien opgehesen worden, worden gelijktijdig met de staalconstructie gemonteerd. Ten behoeve van de montage van de overige componenten, nadat het gebouw wind en waterdicht is, zal een bovenloopkraan worden geplaatst. Met behulp van deze kraan kunnen de machineonderdelen veilig binnen het gebouw getransporteerd worden.

De komende weken zullen monteurs van De KLOKSLAG samen met het bouwbedrijf en diverse installatiebedrijven het dieppekelsysteem afbouwen.

Flexibiliteit

Het dieppekelsysteem krijgt kaas toegevoerd van de 2 productielijnen om gepekeld te worden: 4 verschillende formaten, meerdere melksoorten, met of zonder toevoegingen, verschillende pekelduur, 4 soorten pekel. Bij CZ Rouveen kun je alles verwachten.

Het dieppekelsysteem heeft roestvrijstalen pekelbakken welke de nadelen van de gecoate betonnen bakken niet meer heeft: beschadigde coating en beton. 
Het vullen en legen van de pekelkooien, welke zijn voorzien van zg. straatjes, wordt automatisch gedaan. Transport van kaas vanaf de kaasmakerij naar pekelkooien over een afstand tot 70 meter, wordt gedaan in pekel. 
Wanneer de pekelduur is verstreken en de kaas kan nog niet uitgepekeld worden, wordt het pekelen beëindigd door de kooi met kaas uit de pekel te hijsen. Op het moment dat de kazen uitgepekeld kunnen worden wordt de kooi met kaas weer teruggezet en kan de kaas uitgepekeld worden.

Het nieuwe pekellokaal zal worden voorzien van een klimaatregeling welke er voor gaat zorgen dat vloeren en wanden droog blijven en schimmelvorming achterwege kan blijven.

7F1438A0-206B-465D-BBB4-BAD2C26A760F 7F1438A0-206B-465D-BBB4-BAD2C26A760F