Was in het verleden het besturen van apparatuur in een kaasfabriek een kwestie van wat handbediende luchtventielen, een knoppenkast en een kast met wat motorgroepen en hier en daar een autonoom functionerende regelaar en een aantal operators welke ervoor zorgden dat het samenstel van banen en cilinders bleef werken, heden ten dage gebeurt alles gecontroleerd, veilig van achter een bureau met beeldscherm. Op het beeldscherm kan de operator vaststellen of de installatie zijn output heeft of niet: is de ingesteld waarde bereikt of niet. Wat daar achter het beeldscherm zit is de operator meer en meer onbekend. Wanneer de gevisualiseerde waarden kloppen is hij tevreden.
Deze industriële automatisering is niet meer weg te denken en is een essentieel onderdeel van de moderne kaasproductiesystemen. De werktuigkundige ontwerpen worden tegenwoordig in sterke mate beïnvloed door de wijze van automatisering. Een belangrijk thema zijn bijvoorbeeld de veiligheidssystemen (Siemens S7 Safety-plc) welke in en rondom de apparatuur is gebouwd.
Een ander thema is het meten van parameters en verstrekken van data t.b.v. HACCP. Daarnaast wil men automatisch de productiestromen in beeld brengen (tracking and tracing). Vandaar dat binnen de KLOKSLAG Groep een eigen afdeling is die zich specifiek bezig houdt met industriële automatisering van kaasproductiesystemen. Medewerkers van de afdeling automatisering werken nauw samen met de werktuigbouwkundige en de proces engineers om ervaring opgedaan bij eerdere lijnen terug te koppelen en te komen tot nog betrouwbaarder systemen.
De afdeling automatisering kent de volgende disciplines welke met eigen, ervaren, medewerkers worden ingevuld: • E&I Engineering • Software Engineering • Panelenbouw • Installatie • Inbedrijfstelling • Opleiding • Service (onsite en online)